Leena Sippola

Puheenjohtajan kirje TULES-viestissä 1999/2

Hyvät reumaystävät. Syksy on jo pitkällä ja kirjoittelen nyt tämän vuosituhannen viimeistä puheenjohtajan palstaa.

On ollut ihana kesä ja ihana syksy, siinä taitaakin olla yksi syy tämän TULES-viestin myöhästymiseen. Mutta nythän ne vasta ovat syksyn lehdet muutenkin lennelleet, siis luonnossa.

Raahessa vietettiin Oulun läänin aluepäiviä syyskuun 18. ja 19. päivinä. Järjestimme ne yhdessä Vihannin Reuma ja Tules-yhdistysläisten kanssa. Hieman harmittaa se, että niin harva meidän yhdistyksen omasta väestä oli päässyt paikalle. Esimerkiksi sunnuntaina oli puhumassa meille tärkeistä paikallisista asioista sairaalamme lääkäreistä Virpi Honkala sekä Matti Honkala sekä kansanedustaja Inkeri Kerola.

Vietimme äskettäin myös vuosittaista Reumaviikkoa ja juhlistimme sitä jäsenillassamme lakka-kermatäytekakun kanssa. Sairaalan aulan Info-pöydässämme jaoimme koko viikon ajan tietoa toiminnastamme kaikille siitä kiinnostuneille. Tämä mukava perinne on jo tullut vuosien varrella tutuksi niin sairaalan henkilökunnalle kuin myös potilaille.

Yhteistyö on tärkeää kaikilta osin yhdistyksen, sairaalan ja päättäjien kesken. Tämän vuoden pääteema on ollut "Kotikunta kumppanina" ja sama jatkuu myös ensi vuonna. Ja se on hyvä.

Erityisen tyytyväinen olen ollut meidän uuteen kotipalvelutyöntekijään, Tarja Honkaan, jonka olemme voineet palkata jäsentemme avuksi ns. yhdistelmätuen ansiosta. Tämä uusi palvelumuoto on lähtenyt todella hyvin käyntiin ja käyttäjiä on riittänyt niin paljon, että nyt pitää harkita jo toisenkin työntekijän palkkaamista.

Palvelua käyttäneet ovat olleet tyytyväisiä eikä valituksia ole tullut. Olen itsekin saanut muutaman peruutusajan. Mikäs onkaan ihanampaa kuin se, että kun tulee työpäivän, lääkärikäynnin ja kortisonipiikin jälkeen kotiin lepäämään, niin siellä on koti siivottu, ikkunat pesty ja marjat pensaista poimittu.

Syyskokous lähestyy ja uusia hallituksen jäseniä kaivataan. Me samat olemme touhunneet jo pitkään ja tarvitsemme mekin välillä vähän huilausta. Ja tuttu totuushan on se, ettei mikään yhdistyksemme toiminnassa synny nappia painamalla vaan jokaisen asia eteen olemme tehneet paljon työtä. Mukavaa työtähän se on, mutta se kaikkien osalta kevenee kun porukkaa on enemmän.

Suomen Reumaliitto on yhdistyksineen lähestynyt kuluvan vuoden aikana kuntia tunnuksella "OVET AUKI". Liitto on pitänyt sujuvan vuorovaikutuksen merkitystä kuntalaisten, kunnan luottamushenkilöiden sekä viranhaltijoiden välillä erittäin tärkeänä. Ajankohtaisimpina asioina Reumaliitto korosti Reumaviikolla, että koko teemavuoden ajan seuraavia keskeisiä tavoitteita:

-         maksukatto pitkäaikaissairaille

-         yli 65-vuotiaiden kuntoutuksen turvaaminen

-         nivelreuman kirurginen hoito kotikunnasta riippumatta.

Varsinkin tämä viimeinen on todella mielenkiintoinen asia jos siihen tavoitteeseen päästäisiin - vaikka se kuuluukin jo nyt potilaan oikeuksiin.

Tässä pimeässä ja sateisessa myöhäissyksyn säässä toivon teille valoisaa talvea ja lämmintä mieltä joulun odotukseen. Iloisena ja valoisana otamme vastaan vuosiluvun 2000. Hyvin harvalla sukupolvellahan tällaiseen juhlaan on edes mahdollisuutta, joten nautitaan siitä.

Haapajoella 9.11.1999 uutta vuosituhatta odotellessa kirjoitteli

Leena Sippola