Puheenjohtajan kirje Tules-viestissä 2013

Tervehdys pitkästä aikaa täältä puheenjohtajan nuijanvarresta

Leena Sippola

Näin siinä sitten kävi, että syyskokous valitsi minut jälleen tähän virkaan kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kiitän luottamuksesta! Onhan tämä kuin valmiin keiton lämmittämistä, mutta moni keittohan on maukkaampaa uudelleenlämmitettynä…

Kiitos Jukalle kaikista niistä kahdeksasta vuodesta, jotka toimit yhdistyksemme puheenjohtajana todella ammattimaisin ottein. Tulit yhdistykseemme suoraan puheenjohtajaksi ja silloin reumajärjestötyö oli sinulle ihan uutta. TULE-sairaudet ovat sen sijaan olleet sinulle tuttuja. Puheenjohtajuus sujui kuitenkin sinulta todella hyvin.
Onneksemme et ole hylännyt meitä! Sen lisäksi, että olet yhä hallituksemme varajäsen, niin saimmehan onneksemme sinusta myös Raahen Vammaisneuvoston puheenjohtajan! Onnea siihen arvokkaaseen ja hienoon pestiin!

Paljon on puheenjohtajan työ muuttunut kahdeksassa vuodessa. Postit kulkee enimmäkseen sähköisesti tietokoneen välityksellä ja viestejä lähetellään kännykällä. Ennen lähettiin kirjeitä ja soitettiin lankapuhelimella kun tuli asiaa. Kehitys on mennyt eteenpäin ja me siinä mukana.

Yhdistyksen toimintakin on muuttunut ja muuttuu edelleen. Ihmiset saavat netistä tietoa sairauksista ja hoidoista. Niin myös tuki- ja liikuntaelinsairaat hakevat tietoa Suomen Reumaliiton ja meidän yhdistyksemme kotisivuilta. Varmaankin sen seurauksena on samalla jäsenmäärämme pienentynyt ja suorat yhteydenotot vähentyneet. Pääasia on kuitenkin se, että tietoa on olemassa ja se on helposti saa-tavilla netissä.

Toimintamme on viime vuosina painottunut paljon liikuntaan ja erityisesti vesiliikuntaan. Mieltämme on kuitenkin painanut Raahen uimahallin säännöt ja rajoitteet. Kun reumaa sairastava jäsenemme on diagnoosinsa perusteella saanut ja lunastanut ns. Erityisryhmien liikuntakortin, ja tulee kortilla uimahallille, hän ei saa silloin osallistua yhdistyksemme järjestämään allasjumppaan! Hän saa uida jos osaa, saa vesikävellä jos uskaltaa, saa vaikka seisoa altaassa, mutta jumppaamme hän ei sillä kortilla saa osallistua. Toinen samoin kaltoin kohdeltu ryhmä on ne iäkkäämmät henkilöt jotka ovat lunastaneet senioripassin. Toivoisin että hekin saisivat itse päättää miten vedessä viihtyvät ja kortin määräämissä aikarajoissa liikkuvat. On siis todella ikävää, että uimahalli määrää mitä siellä saa tehdä. Tuki- ja liikuntaelin sairaalle vesiliikunta on niin hyvä liikuntamuoto että tällaista rajoitetta on vaikea ymmärtää. Yhdistyksemme tekee parhaansa, että tähän vielä hyvä muutos ja loppuratkaisu löydettäisiin.

Reumaliiton teema tälle vuodelle on "Tiedolla kipua päin". Useimmat TULE-sairaat kyllä tietävät mitä kipu on. Kipu ei näy, mutta tuntuu. Kivun tunne on kuitenkin tärkeä.
Ihmisten reagointi kipuun on erilainen. Toiset tuntevat kivun voimakkaampana kuin toiset. Sitä ei voi mitata laboratoriokokeilla eikä toinen voi nähdä tai tuntea toisen kipua. Ajattelen usein sitä, miten voisin toisen kipua helpottaa.

Kertominen kivusta toiselle voi helpottaa, mutta jatkuva valittaminen ei. Kenenkään ei saisi jäädä yksin kivun kanssa vaan saada sopivaa vertaistukea, jota saa esimerkiksi yhdistystoiminnassa. Erilaisissa ryhmissä toimiminen ja yhdessä olo kyllä helpottaa ja on hauskaa. Elämässä tulee olla muutakin sisältöä kuin kipu, jotain mukavaa mistä itse nauttii.
Kipua voidaan helpottaa myös mm. liikunnalla, fysioterapialla, rentoutuksella ja tietysti myös kipulääkkeillä. Tuki- ja liikuntaelinsairaille erilaiset niveltuet ym. apuvälineet ovat tärkeitä ja ne helpottavat. Itselläni on ollut sellainen reumasairaus, etten ole joutunut kokemaan kovia leposärkyjä, mutta nivelten kankeutta ja liikuntakipuja kylläkin.

Vanha sanonta sanoo, että "tieto lisää tuskaa", mutta kyllä se tieto voi sitä myös helpottaa. Nyt haluamme hyökätä kipua päin tiedolla ja saada helpotusta vertaistuesta. Syksyllä järjestämme aiheesta myös luentoja.

Toivotan kaikille kivutonta kevätauringon kimallusta ja kaunista kesää!
- Leena Sippola