Satu Valtanen os. Sippola

Puheenjohtajan kirje TULES-viestissä 1996/1

Jopas jotakin! Kuten kuvasta näkyy, ei yhdistyksemme onnistunut viime syys- eikä ylimääräisessäkään kokouksessa saada uutta puheenjohtajaa vielä tälle vuodelle. Syitä ja syyllisiä ei ole, eikä tilanne ole lyhyellä tähtäimellä edes huolestuttava, joten otetaan tilanne sellaisena kuin se nyt on. Lupauduin jatkamaan puheenjohtajana "rajallisin resurssein" siihen saakka, kunnes saadaan nimettyä tilalle henkilö, jolla olisi minua enemmän aikaa annettavana yhdistyksen luotsaamiselle.

Voisin kuvailla puheenjohtajan roolia seuraavin termein: monipuolinen, haastava, luova, aikaa vievä, mielenkiintoinen ja vastuullinen. Yhdistyksessä juuri puheenjohtajan tehtäviin kuuluvat vuoden toimintalinjan suunnittelu ja myös toteutuksen alkupotkukin, joten tämä tekee tehtävästä kaikkea sitä, mitä edellä luettelin.

Tehtävää helpottaa kuitenkin se, että aktiivinen osa jäsenistöämme on niin omatoimista ja kokenutta, että tietyt tapahtumat ja niiden järjestely menee sen vanhan hyvän kaavan mukaan ja ei sen takia kaipaa juurikaan puheenjohtajan työpanosta.

Voin siis lämpimästi suositella puheenjohtajuutta sellaiselle henkilölle, joka on kiinnostunut ihmisistä ja on luonteeltaan utelias ja haluaa oppia ja kokeilla erilaisia asioita. Ei siis tarvitse olla jo "kaiken osaava" ja rutinoitunut asioiden päättäjä vaan mieluummin innokas ja oppimisenhaluinen, koska silloin toiminta ei pysähdy paikoilleen ja tehtävät tulee varmasti ajallaan tehdyksi.

Henkilökohtaisesti voin sanoa, että olen saanut toteuttaa itseäni tässä virassa ja toimia uudistushaluisen luonteeni mukaisesti tämän reilun vuoden aikana ja olen ollut tähän minulle suotuun mahdollisuuteen enemmän kuin tyytyväinen. Tyytyväinen olen myös siihen, että meidän yhdistyksen väki  on ollut niin  myötämielinen vastaanottamaan ja toimimaan erilaisten uusien asioiden parissa (TULES-viesti, yhdistyksemme oma merkki ja logo sekä askartelutoiminnan käynnistäminen). Tämä jäsenten ennakkoluulottomuus ja aktiivisuus on ollut ehdoton edellytys toiminnan kehittymisen kannalta.

Tämä vuosi on jälleen yksi ajallinen etappi koko yhdistyksemme kannalta: täyteen tulee 45 vuotta! Juhlistamme tätä lokakuussa Reumaviikolla, joka on 13.-20.10. Järjestämme lokakuulle juhlavamman jäsenillan, jonne kannattaa tulla kauempaakin.

Toinen merkittävä asia tässä vuodessa on se, että tämä on edustajakokousvuosi. Tämä tarkoittaa sitä, että Reumaliittoon valitaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi uusi hallitus ja valtuusto sekä niiden puheenjohtajat. Tämä tärkeä edustajakokous järjestetään Lahdessa kesäpäivien yhteydessä eli 8.6. ja meidän yhdistyksellämme on lupa lähettää sinne kaksi äänivaltaista edustajaa. Nämä edustajat valitaan Kevätkokouksessamme 18.3. Palvelutalo Kreivinajassa. Kevätkokoukseen odotetaankin nyt erityisen runsasta osanottoa.

Sen verran minun omista kuulumisistani, että pääsin vihdoinkin eroon "rakkaasta" kipsisaappaastani 28.2., jolloin täyteen tuli 10 viikkoa. Tämä oli minulle ensimmäinen nivelen jäykistysleikkaus ja luutuminen toivottavasti edistyy odotetulla tavalla. Nostan hattua kaikille teille, joilla on myös ollut kipsi jalassa tai kädessä täydet 10 viikkoa tai enemmän. Sen ajan jaksaminen on luonteenlujuuden mittari ja kun siitä selviää, tuntee voivansa tehdä mitä tahansa... vai mitä?

Harvoin olen lukenut niin hyvää lehtiartikkelia kuin mitä luin Seura-lehdestä nro 8 (23.2.), jossa haastatellaan nivelreumaa sairastavaa Pertsa Reposta. Tämä uskomaton taistelija ja voimanpesä voisi olla hyvänä esimerkkinä meille kaikille. Suosittelen lukemaan tuon artikkelin ajatuksen ja tunteen kanssa ja samalla toivotan kaikille teille voimia ponnistella omassa elämässänne eteenpäin ja jaksaa niinä vaikeinakin päivinä.

Lämpöisin terveisin,
Satu Valtanen (os. Sippola)