Leena Sippola

Puheenjohtajan kirje TULES-viestissä 1998/2

Hyvät yhdistyksemme jäsenet. Marja, sieni ja muu sadonkorjuu on vielä kesken. Kesäsateet ovat parin pakkasyön jälkeen muuttuneet syyssateeksi. Saimmehan toki kuitenkin nauttia ihan kokonaisen aurinkoisenkin viikon. Toivottavasti kaikki nauttivat siitä lämmöstä ja ennen kaikkea valosta, jotta nyt olemme virkeitä aloittamaan syksyn toiminnan yhdistyksessämme.

Reumaliiton tämän vuoden teemahan on KANSAINVÄLISYYS MAHDOLLISUUTENA ja niinhän mekin otimme kosketusta Suomen rajojen ulkopuolelle. Elokuun alussa nimittäin teimme kylpylälomamatkan Viron Pärnuun. Siellä kuulimme ja saimme kokeakin, miten siellä reumaa hoidetaan.

Tämä kylmähoitohan se on valttia Pärnun kylpylässä kaikkiin tulehduksiin ja niinhän sitä piti minunkin kokeilla. Ei muuta kuin uimapuku päälle, pipo päähän, lapaset käteen, villasukat jalkaan ja jonossa muiden mukana 1½ minuutiksi pakkashuoneeseen, jossa tiesimme olevan lämpötilana huimat ‑110°C pakkasta.

Ei tuo kokemus ollutkaan niin kauhea kuin ennakolta luulin ja se ovikin aukesi ihan varmasti aina kun halusi sieltä pois. Taitaa kyllä loppujen lopuksi olla lumihangessa käynti paljon kylmempi pala. Ja meillähän oli siellä pakkashuoneessa lääkäri mukana opastamassa. Hieno kokemus.

Reumaliitto pyrkii kartoittamaan reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien hoidossa tapahtuvia epäkohtia. Erityisesti leikkausjonoissa olevien jäsentemme tilannetta. On tullut tietoon tapauksia, joissa henkilö on tietämättään joutunut pois leikkausjonosta tai joutunut odottamaan leikkaukseen pääsyä liian pitkään, asuinpaikasta riippuen.

Jos Sinulle on sattunut edellä mainitulla tavalla tai ammattitaitoiseen kuntoutukseen pääsyssä on ilmennyt epäkohtia, toivon että otat pikimmiten yhteyttä minuun tai palveluasiamieheemme (löydät yhteystiedot tästä lehdestä). Näin pyrimme saamaan asian päättäjien tietoon. Onhan edunvalvonta tärkein tehtävämme reuma- ja muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavien puolesta.

Yhdistyksessämme on myös paljon erilaisia selkävaivoista kärsiviä jäseniä. Tiesittekö, että Suomessa on olemassa Suomen Selkäliitto? Sillä on paikallisyhdistyksiä yhteensä 24 ja lähin meitä toimiva yhdistys on Kokkolassa toimiva Keski-Pohjanmaan yhdistys ry. Jos olet kiinnostunut tällaisen Selkäyhdistyksen perustamisesta meidänkin alueelle tai haluat suoraan Selkäliiton jäseneksi niin soittele suoraan minulle.

Syksy on pitkällä ja joulukin lähestyy. Se tarkoittaa varainhankinnassamme Naistenmessujen aikaa. Varaamme pöydän sinne ja tarvitsemme Sinun apuasi myytävien tuotteiden sekä arpajaisvoittojen hankinnassa. Oletko leipomisen, käsitöiden tai askartelun taitaja? Ja miehet taitavat kyllä puun, raudan tai muun ronskimman materiaalin käsittelyn. Nyt Sinulla on vielä hyvää aikaa aloittaa ja ilmoitella minulle tai kenelle tahansa hallituksen jäsenistä, mitä aiot kekoon kantaa. Samalla sovimme tavaran toimitustavasta perille myyntipöytäämme. Kiitämme vaivannäöstäsi jo etukäteen, sillä tarvitsemme vuoden mittaan rahaa tehdä retkiä, käyttää uimahallin ja muita kuntoutuspalveluja sekä tarjota jäsenillemme lukuisia muitakin etuuksia. Se onnistuu vain yhdessä.

Osallistuhan kokouksiin tai esitä asiasi kirjallisesti, jotta voit vaikuttaa yhdistyksemme toimintaan. Kokouksissa ja jäsenilloissa saat myös tietoa oikeuksistasi ja muistakin sairauteesi liittyvistä asioista.

Kullankeltaista lämmintä syksyä kaikille.
Haapajoella 20.9.1998
Leena Sippola