Leena Sippola

Puheenjohtajan kirje TULES-viestissä 2002/1

"Ylös Suomen, poi`at nuoret,
ulos sukset survaiskaa!
Lumi peittää laaksot vuoret,
hyv` on meidän luisuttaa!"

Nämä Suksimiestenlaulun sanat tulivat mieleeni nyt hiihtoloman tai toisin sanoen talvilomani aikana. Itse olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut hiihtää tänä talvena. Kaunis talven sää ja kelikin tekivät sen mahdolliseksi, mutta tietenkin oma kuntohan se suurin tekijä on siihen ja tietenkin ne uudet monot, jotka hankin äskettäin. Jokainen hiihtää tyylillään - lyhyemmän tai pidemmän matkan.

Juhlavuoden jälkeisissä tunnelmissa menemme jo vilkkaasti kohti kevättä. Yhdistys toimii ja positiivinen kokemus on ollut allasjumpan suosio. On todella mukava nähdä joka kerta innokas ja aktiivinen porukka uima-altaassa. Myös miehet ovat ottaneet sen ohjelmaansa. Uiminen ja vesiliikunta yleensäkin on erittäin hyvä liikuntamuoto TULE-sairaille.

Vammaisneuvoston haastekampanjalla ollaan nyt hankkimassa uimahallille allashissiä, joka helpottaa sitten myös pyörätuolissa olevia uima-altaan käyttöön ja vesiliikuntaan. Tarvittaisiin vain määräraha, jotta se laite saataisiin hankittua.

Suomen Reumaliiton vuoden 2002 teemana on ympäristöasiat, siis Esteettä Eteenpäin. Aihe sisältää kaikkia pieniäkin yksityiskohtia kuten liikkumista ja toimimista rakennetussa ympäristössä. Kaikki on sovellettavissa niin kotiympäristöön kuin julkisiinkin rakennuksiin ja pihatiloihin.

Esteetön liikkuminen ja työergonomia tukevat TULE-sairaiden selviytymistä jokapäiväisistä toiminnoista ja askareista. Myös edellä mainittu allashissin hankinta kuuluu kyseiseen palveluun.

Viime aikoina on ollut paljon lehdissä ja muissakin tiedotusvälineissä esillä lasten ja nuorten liikuntatottumukset. Itsekin olen työssä huomannut miten vaikeaa on esim. hiihto monelle ala-aste ikäiselle. Itse olen tottunut lapsena paljon hiihtämään, niin tuntui oudolta kuulla kuinka paljon oli esim. ekaluokkalaisia, jotka eivät olleet hiihtäneet ollenkaan hiihtoloman aikana. Kuinkahan paljon mahtaa olla esteitä heidän tiellään kun ovat vanhoja? "Tietokonenörttejä" tuntui sen sijaan olleen kyllä aika paljon.

Yhdistyksemme toimintaan kuuluu parikin hyvää uutista. Ensinnäkin - saimme viimein nimettyä yhdistyksellemme uuden sihteerin. Silja Lukkarila on ottanut toimen vastaan reippain ottein ja omakseen. Hienoa.

Toinen ilonaihe on ollut muutaman reumanuoren yhteydenotto tämän talven aikana. Toivon siis edelleenkin, että jos kuitenkin saisimme jonkun nuoren tutustumaan toisiinsa ja osallistumaan johonkin nuortentapahtumaan. Reuma-lehdessä on ilmoituksia niistä ja minulle tulee myös tiedotteet kaikista Reumaliiton järjestämistä tapahtumista.

Olkaa oma-aloitteisia ja rohkeita ottamaan yhteyttä vaikka suoraan minuun, koska yksin ei tarvitse sairastaa. Jokainen on toki yksilö ja ainutkertainen, eikä se arvoa alenna että sairastaa reumaa tai muuta TULE-sairautta. Yhdessä olemalla sekin on helpompi huomata. Olette edelleen yhtä arvokkaita lapsia ja nuoria.

Näin auringon valon ja puhtaitten valkoisten hankien lumoissa tuntee itsensäkin ihan nuortuneeksi, kaikista kivuista huolimatta. Toivotankin näin oikein valoisia ja aurinkoisia päiviä kaikille, niin sydämen sopukoihin kuin ulkoiseenkin elämään.

Haapajoella 10.3.2002

Leena Sippola