Leena Sippola

Puheenjohtajan kirje TULES-viestissä 2002/2

On syksy niin ihmeellinen
Minä kaikkea ymmärrä en.
Miten muutoksen saa
koko kesäinen maa?
Värit hehkuvat nyt loistossaan.

Tämän lehden ilmestyminen jäi tällä kertaa myöhäisempään syksyyn erinäisistä syistä; on ollut työ ym. kiireitä sekä hieman tavallista enemmän terveysongelmia.

Ihana kesä on kuitenkin takana, syksy jo hyvän matkaa menossa ja talvi tekee tuloaan kesken syysruskan, kun tätä kirjoittelen. Kyllä varmaan moni tuntee jo syksyn koleuden ja kolotuksen nivelissään ja jäsenissään. Turun seudulla oli satanut lunta jo aiemmin kuin täällä. Jäätiköt ja liukkaat kelit yllättävät, kuten aina sanotaan, vaikka ne ovatkin joka syksyiset ilmiöt.

Reumaliiton vuoden 2002 toimintateema on esteetön ympäristö, joka on nytkin hyvin ajankohtainen meille kaikille. Kaikilla on oikeus vaivattomaan liikkumiseen. Liikkumista edistävät:

tasaiset luistamattomat pinnat, portaiden vaihtoehtona luiskat ja hissit, liukastumista estävät hiekoitetut väylät

turvalliset helposti avattavat ovet

yleisötilojen erikorkuiset istuimet ja riittävät levähdyspaikat

Liikuntavammaisille nämä ovat erinomaisen tärkeitä asioita ja kyllä se on terveenkin mukava kulkea hiekoitettuja teitä ja ajella hissillä kun ovetkin aukeavat vielä helposti. Miksipä emme tukisi tällaisia ajatuksia.

Ensi vuoden toimintateema on Hyvä hoito ja kuntoutus. Tule-sairaiden hoidossa ja kuntoutuksessa on alueittain suuria eriarvoisuuksia. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus hyvään hoitoon ja kuntoutukseen.

Meillä täällä Raahessa on viime aikoina hoito ollut melkein yhden lääkärin varassa ja hänen potilasmäärä on liian suuri. Lomien aikana reumavastaanottoja ei ole ollut ollenkaan.

Nyt on kuitenkin hieman tullut helpotusta lääkäritilanteeseen, nimenomaan reumahoidon osalta. Jukka Rönkä on palannut takaisin terveyskeskuslääkäriksi Pattijoelle. Tervetuloa takaisin, tietotaitoasi tarvitaan! Raahen sairaalaan on myös tullut uusi lääkäri, joka on kiinnostunut reumasairauksien hoidosta ja omaa mm. nivelpistosten taidon. Hyvä näin.

Syyskokous lähestyy ja uusien toimihenkilöiden valinta on jälleen ajankohtainen. Tarvitsemme lisää aktiivisia ja myös nuoria mukaan tähän antoisaan ja kehittyvään toimintaan. Osa jäsenistä tämän hetkisessä hallituksesta onkin esittänyt halukkuutensa antaa paikkansa uusille ihmisille ja ideoille. Toivonkin, että saadaan uutta puhtia tähän yhdistystoimintaan.

Toivotan kaikille oikein Hyvää loppuvuotta ja Joulun odotusta sekä Hyvää Uutta Vuotta.

Haapajoella 20.10.2002

Leena Sippola