Kuvassa nautitaan Atlantin aalloista Kanarian rannikolla helmikuussa 2009

Puheenjohtajan kirje TULES-viestissä 2009

"Sairaan hyvä elämä"

Reumaliitto pani meidät nyt tällä tämän vuoden tunnuslauseella tiukasti miettimään suhdettamme sairauteemme. Mitä ihmeen hyvää siinä on että kolottaa ja särkee päivät ja joskus yökaudetkin. Ei kai vaan haluta vähätellä tai jopa pilkata sairaita ihmisiä.

No ei taatusti vaan kysehän on enemmänkin nuorten käyttämästä ja jopa humoristisesta sanonnasta. Todella hyvää kuvataan "sairaan hyväksi". Näin teki mm. tuore kourulautailun maailmanmestari sieviläinen Markku Koski todettuaan että nyt hänellä on "sairaan hyvä fiilis".

Mutta miten reumasairautemme on oikein vaikuttanut elämäämme. Mitä se on vienyt ja mitä se on tilalle tuonut. Tilanteemmehan meillä kaikilla on erilainen ja koemme sen myös eri lailla. Kukin pystyy puhumaan vain omasta puolestaan.

Mielikin tarvitsee hoitoa     

Meillä oli tammikuun jäsenillassa teemana runot ja niiden vaikutus ihmiseen. Oli todella erinomainen ja hieno ilta. Silja Lukkarila lausui runoja ja Maria-Liisa Alamäki kertoi miten ne vaikuttavat ihmiseen ja miten muutenkin ihminen kokee sairastumisensa ja miten voi korvata sen mitä sairaus ehkä kaventaa.

Ihminen ei pärjää sairautensa kanssa pelkästään lääkkeillä vaan tarvitsee myös muiden ihmisten seuraa ja tukea. Siis vertaistukea. Tajusimme että tämä lähestymistapa on meillä ollut vähän heikoilla.

Lukekaapa Maria-Liisa Alamäen tässä lehdessä oleva kirjoitus aiheesta.

Haloo nuoremmat!

Emme me täällä yhdistyksen hallituksessa ja aktiiviporukassa vielä mitään ikäloppuja olla, mutta toivottaisiin kovasti että löytyisi lisää aktiivisia nuoria ja sysäisivät meidät vanhat pahvit sivuun ja ottaisivat vallan ja vastuun.

Yhdistyksellämme on perusasiat kunnossa. Taloutemme on hyvin hoidettu ja vankka eikä tarvitse vekseleitä pyöritellä tai hallituksen jäsenten allekirjoitella lainapapereita. Toimintamme on monella tavoin vakiintunutta ja osa-alueet hyvin hoidettuja. Erityisen aktiivista on liikuntapalveluiden käyttö pääasiassa Vesipekan uimahallissa.

Yhdistyksemme toimintaan pääsee parhaiten mukaan tulemalla jäseniltaan tai/ja ottamalla yhteyttä keneen tahansa hallituksemme jäseneen. Tervetuloa!

Homma jatkuu tulipa lama tai ei 

Meillä on ollut jatkuva huolenaihe siitä onko nyt ja tulevaisuudessa Raahen seudulla riittävästi reumasairauksiin perehtynyttä hoitohenkilökuntaa. Niin lääkäreitä kuin sairaanhoitajiakin. Hoitajien osalta tilanne näyttäisi ihan hyvältä, mutta reumatologiaan perehtyneiden lääkärien tilanne saattaa muutaman vuoden kuluttua olla hankalampi. Yksi perusongelma terveyden huollossa näyttää olevan jatkuva ja nopea kustannusten nousu.

Yhdistyksemme toiminta on kuitenkin jatkuvaa ja siihen ei taantumat tai lamat juuri vaikuta. Jos meillä lama iskee, niin se on kyllä enemmän sitten korvien välissä ja siihenhän voimme itse vaikuttaa. Toisin kuin amerikkalaisten järjestämään rahoituskriisiin, johon olemme syyttömiä ja tavallaan ulkopuolisia vaikka joudummekin siitä taloudellisesti kärsimään.

Liikunta pitää miehen tiellä

Yli 40 vuoden kokemuksella voin kyllä vakuuttaa että reumasairauden kanssakin voi ihan hyvin elää ja tehdä työtä ja selviytyä. Välillä on pitkiäkin hyviä jaksoja ja sitten taas huonompia. Yksi lääketieteellisen hoidon ohella tärkeä asia on säännöllinen liikunta.

Itse harrastan joka aamuista voimistelua, joka tavallaan avaa uuden päivän ja poistaa nivelten ja lihasten kankeuden ja antaa koko päivälle ryhdikkäämmän ja voimistuneen alun. Olen myös vakuuttunut siitä että itselleen soveltuvalla liikunnalla voi vähentää kipuja muidenkin lääkkeiden tarvetta ja lisätä merkittävästi omatoimisia vuosia.

Eri reumalajeihin sopivat erilaiset liikuntamuodot, minulle tämä aamuinen n 40 minuutin voimistelu passaa oikein hyvin. Joskus tahtoo olla niin että liikuntaa aloittaessaan asettaa liian kunnianhimoiset tavoitteet ja sitten alkuinnostuksen jälkeen tulee lopahdus. Tässäkin asiassa kohtuus on paikallaan, kuten Arvo Ylppö sanoi että "kaikkia saa syödä, mutta kohtuudella".

Toivotan kaikille oikein hyvää kevättä, kesää ja syksyä 2009.

- Jukka Toivola