Puheenjohtajalta 2018

Sari Vesterinen

Alkanut vuosi on jo pitkällä ja monet varmaan ihmettelevät, kuka mahtaa olla tuo meidän uusi puheenjohtajamme? Totta tosiaan. 

Reumayhdistyksemme jäsenenä olen ollut vasta muutaman vuoden ja nyt viime syksyn syyskokouksessa sain pyynnön lähteä luotsaamaan yhdistystämme seuraavat kaksi vuotta. Hieman sitä sulateltuani ja Leenan (Sippola) äidillisillä kannustuksilla rohkenin, mitä nöyrimmin ottaa "saappaat" vastaan. 

Leena on tehnyt pitkän, yhteensä 13 vuoden rupeaman luotsatessaan yhdistystämme puheenjohtajana eteenpäin äidillisen lempeästi, mutta määrätietoisesti. Esitän suuret kiitokset Leenalle! Leena jättäytyi puheenjohtajan pestistä nyt taka-alalle, lupautuen mentorikseni tässä itselleni uudessa tehtävässä.

Olen paljasjalkainen raahelainen, joka veti ensihenkäykset vuonna 1983 Raahen synnytysosastolla. Olen avoliitossa ja "lapsukaisemme" on tällä hetkellä 4kk:n ikäinen Lancashire heeler (lancashiren karjakoira) Siiri. 

Oma reumataustani on hieman erilainen kuin monella muulla, varmaankin. Olen vuosia seurannut sukulaisten ponnisteluja niin nivelreuman, kuin sjögrenin-syndrooman kanssa nyt viimeisimmät vuodet äitini rinnalla polymyalgian kanssa vääntäen. Samaan aikaan kun äidin polku polymyalgian kanssa viitoitti tietä, oma Raynau'dn tauti osoitti merkkejä olemassaolostaan. Hyvin pian selvisi sen olevan primaarista (ei johtunut muusta sairaudesta), mutta helpotusta paheneviin oireisiin en tulisi saamaan lääketieteestä ollessani allerginen näille vaivaa helpottaville lääkkeille. 

Kerran sitten Kökkäköörissä tästä puhuessani Leenalle, hän niin ihanan nauravaisesti sanoi "mutta tervetuloa meidän reumalaisten joukkoon", kyllä aika keinot keksii". Tämän lausahdus on jäänyt niin elävästi mieleeni ja sydämeeni lämmittämään.

Muutaman sanan haluan jakaa teidän kanssa Reumaliiton tämän vuoden toimintateemasta: Hyvä kohtaaminen. Me jokainen kohtaamme ihmisiä päivittäin niin kotona, liikkuessamme ulkona, kaupan kassalla, puhelimessa ja nykypäivänä sosiaalisessa mediassakin. Itseäni laittoi miettimään syvällisemmin, kuinka kohtaamme toisia ihmisiä. Onko se ystävällinen nyökkäys, pieni hymy katseiden kohdatessa vai tiukka tuijotus suoraan eteenpäin, suu mutrulla, kuin sanoen "en tahdo kommunikoida kanssasi"? 

Entä, annammeko tilaa vastapuolelle tuoda omia ajatuksia, näkemyksiä saati mielipiteitä esille? Näitä pohtiessani tunnistin itsestäni puolia, joita pyrin kehittämään tulevaisuudessa. Mitä ne sitten ovat? Annan toisen puhua rauhassa, en puhu päälle. Kuuntelen mitä vastapuolella olevalla on asiaa, eli olen läsnä!  

Kuinka moni nostaa käden ylös kysyttäessä näpellätkö puhelinta samalla kun "keskustelet" toisen kanssa? Vastailet mmm'mh tai joo… kuulematta lähelläsi olevalta ihmiseltä todellisuudessa yhtään mitään..?

Miten hyvän kohtaamisen saa liitettyä yhdistystoimintaan? Yhdistystoiminta on puhtaasti kohtaamista. Arvostava ja huomioiva vuorovaikutus antaa pohjan ja palon innostavalle, sekä houkuttelevalle yhdistystoiminnalle. Kun jäsenet sekä vapaaehtoistoimijat tuntevat itsensä merkityksellisiksi, tuntevat he kuuluvansa joukkoon, on yhteistyö sujuvaa sekä motivoitunutta yhteiseen toimintaan. 

Viime syksynä Reumaliitto koulutti yhdistyksellemme Joka Mummi Nettiin -projektin tiimoilta opastajia. Olemme järjestäneet näitä koulutuksia Kreivinajassa; ja syyskaudella 2017 saimme jo mukavasti osallistujia ja jatkoimmekin näitä kevään 2018 aikana. Toivomme lisää innokkaita osallistujia mukaan. Koulutuksemme ovat kaikille avoimia, joten ota ystävä tai vaikka naapuri rohkeasti mukaan!

Helmikuussa 2018 kävin Tarjan (Suvanto) kanssa kouluttautumassa järjestöpäivillä Tampereella. Saimme Reumaliitolta sellaisia terveisiä että ovat käyneet esittelemässä tuleville lääkäriopiskelijoille reumasairauksia ja niiden hoidon tärkeyttä. Iloksemme saimme kuulla, että työ on tehnyt tulosta. Uusia reumaan erikoistuvia lääkäreitä saadaan Suomeen muutaman vuoden päästä enenevissä määrin. 

Olen iloinen huomattuani kuinka hyvä henki yhdistyksessämme vallitsee. Toivonkin teiltä hyvät jäsenet, että osallistutte eri toimintoihimme. 

Toivon iloista kevään jatkoa ja hyviä kohtaamisia ihan jokaiselle!
Sari Vesterinen
sari.vesterinen@gmail.com

HUOM! Säästääksemme jatkossa julkaisukuluissa, siirrymme sanomalehtiviestinnässä yksi tai kaksi ilmoitusta/kk käytäntöön. Otathan aina sanomalehdistä talteen itsellesi tärkeät ilmoitukset!