Punkit ovat jo heränneet Raahessa!

Punkkitarkastus kannattaa tehdä päivittäin!

Puutiainen eli punkki viihtyy parhaiten kosteilla ja metsäisillä alueilla, joissa on tiheä aluskasvillisuus sekä meren rannoilla. Punkkikausi kestää yleensä keväästä jopa loka-marraskuuhun asti, sillä puutiaisia esiintyy niin kauan kuin ulkolämpötila nousee +5 °C asteeseen. 

Puutiaisaivotulehdus on TBE-viruksen aiheuttama vakava sairaus, jonka punkki voi tartuttaa ihmiseen. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, ja tämän jälkeen tehosteannos suositellaan annettavaksi kolmen tai viiden vuoden välein. 

Borrelioosi on toinen punkkien levittämä tauti. Sitä vastaan ei ole rokotetta, mutta tautia voidaan hoitaa antibiooteilla. Sekä puutiaisaivotulehduksen että borrelioosin tautitapaukset ovat viime vuosina lisääntyneet Suomessa.

Punkkialueilla liikkuva voi suojautua punkeilta käyttämällä pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita. Housun lahkeet kannattaa laittaa sukkien tai saappaiden sisään. Lemmikkien omistaja löytää apteekista hyvän valikoiman koiran ja kissan punkkikarkotteita. Punkkikauteen on hyvä varautua myös hankkimalla punkkipinsetit punkkien poistoa varten. Punkki saattaa ryömiä vartalolla useita tunteja ennen kuin se pureutuu ihoon. Siksi kannattaa tehdä huolellinen ihon tarkistus päivittäin, jos oleskelee riskialueella.

Rokotukset ja punkin poistot yhteistyökumppaniltamme. Härkätorin apteekin Terveyspisteessä hoituu tarvittaessa punkin poisto iholta. Sairaanhoitaja myös rokottaa arkisin ilman ajanvarausta vastaanottoaikoina. Tarvitset puutiaisaivokuumerokotetta varten lääkäriltä reseptin. 

Asutko tai liikutko paljon Preiskarissa!
Aiemmin rokottamaton saa maksutta kolme annosta rokotetta jos asuu Raahen edustalla Preiskarin saaressa; vakinaisesti tai kesäasunnossa. 
Lue lisää

Lisätietoja rokotuksista ja reseptien hankkimisesta p. 08 2118 100.

Lue lisää: